Sliby, rychlokvašky a populisté

Po volbách v roce 2010 jsem napsal článek (Volby na Ročově a povolení kočkopes, též na těchto stránkách) o tom, co nám přinese nová 118členná koalice ODS, TOP09 a VV. Pár body jsem shrnul to, proč neuspěla česká levice, a co může pravicová většina v poslanecké sněmovně přinést pro společnost.

Věci veřejné před volbami deklarovali svoji levicovost planými sliby, které nesplnily. ODS se zaklínala, že nebude zvyšovat daně. A ejhle. Měli jsme tu snad nejradikálnější zvyšování daní po roce 1989. TOP09 strašila rostoucím státním dluhem, který ovšem její „nejlepší“ ministr financí dokázal svými rozpočtovými sekerami zvýšit přímo rekordně. Nově vzniklá vláda si dala do vínku heslo: rozpočtově odpovědná a protikorupční. Všichni víme, jak to celé skončilo. Premiér Nečas vyměňoval ministry, zejména pro korupční kauzy, jako na běžícím páse a na konci tříletého období této panské koalice nezůstal v ministerských křeslech takřka kámen na kameni. Rozpočtová odpovědnost vlády skutečného premiéra Kalouska vedla k nejvyššímu zadlužování České republiky v historii. Tento národem „milovaný“ ministr zvolil za svoje hlavní gró ratingové agentury. Proč by se přeci zabýval tím, že penzisté žijí z ruky do úst, matky samoživitelky, ale i úplné rodiny mají hluboko do kapsy. A tak bych mohl dále pokračovat. Korunu tomu všemu nasadila vláda tím, že schválila (za pochybných okolností) dva největší tunely po kuponové privatizaci Václava Klause – důchodovou reformu a církevní restituce. Komická situace nastala, když i podnikatelé (tradiční volební elektorát pravicových stran) se začali proti vládě negativně vymezovat. Vše skončilo naštěstí dříve, než stačili napáchat další škody. Díky největšímu skandálu od roku 1989 podal premiér Nečas demisi. Před třemi lety jsem upozorňoval také na možný nárůst extremistických stran. To se potvrdilo. Zvyšování sociálního napětí ve společnosti eskalovalo pochody radikálů, bouřením menšin ale i většinové společnosti.

Po volbách v roce 2006 bylo mnoho občanů nadšených, že se do sněmovny dostala Strana zelených. V politice naštěstí skončili dříve, než se stačila Kateřina Jacques naučit, co je biomasa. Věci veřejné potkal podobný osud. Stačili se všichni odposlechnout, rozštěpit na korytáře (LIDEM) a zhrzené bojovníky proti dinosaurům (zbytek VV) a jejich politický život se stal rychle jepičím.

V nadcházejících mimořádných (předčasných) volbách do poslanecké sněmovny se budou ucházet o hlasy podobné strany. Tzv. marketinkové rychlokvašky, sázející především na populismus a auru jednoho muže. Všechny se opírají o malou členskou základnu, jsou takřka osobnostně vyprahlé a budují svoje pozice za pomoci peněz, médií a populismu. Sázejí na to, že se lidé nepoučili z diletantství Strany Zelených (která, žel Bohu je – byla – pravicová, navzdory tomu, že v západních zemích, jsou zelená hnutí levicového smýšlení). Nebo z bojovníků proti dinosaurům, Věcí veřejných, kteří rádi usedli bok po boku největším brontosaurům ve vládních lavicích.

Sociální demokracie je nejstarší politickou stranou v České republice. Ucházíme se o hlasy voličů již 135 let. Opíráme se o ideje, kterými prostupuje solidarita, spravedlnost a svoboda. Naše členská základna čítá přes 20 tisíc členů a jsme zastoupeni na všech úrovních politiky, od komunální po parlamentní. Nejsme rychlokvašky, které vzniknou pouze za účelem naplnit vytyčený cíl (po jeho splnění či neshodách tyto strany zaniknout a rozplynou se jako pára nad hrncem). Jedině silná levicová většina v poslanecké sněmovně zajistí prosazení levicového programu a nápravu škod po sedmi letech pravicových destruktivních vlád (v jedné z nich zasedali i Lidovci, kteří teď vehementně podporují církevní restituce).

Jako sociální demokrat mám úctu k historii naší strany, idejím, programu, ale i politickým protivníkům. Věřím, že tentokrát politické rychlokvašky a populisté nebudou mít možnost rozhodovat o naší zemi. Z minulosti víme, že to nikdy nebylo ku prospěchu republiky a především – občanů.

7. 9. 2013