Prezidentské volby na Ročově 2013

První přímá volba prezidenta všemi občany České republiky se konala 11. a 12. ledna t. r. V prvním kole jsme si mohli vybrat z devíti kandidátů. Účast byla vysoká. K urnám přišlo (celkem za všechny naše tři obce) 68,3 % oprávněných voličů. Což je v absolutních číslech 321 (319 hlasů platných), nepřišlo 149 občanů. Na Ročově vyhrál kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, v Úlovicích občanský kandidát Jan Fischer a na Břínkově kandidát Strany práv občanů Miloš Zeman. Celkově za všechny tři obce vyhrál Jiří Dienstbier.

Ze 70 obcí okresu Louny vyhrál J. Dienstbier pouze v sedmi, ovšem na Ročově dostal nejvíce hlasů z těchto sedmi obcí, kde zvítězil (uvážíme-li absolutní počty hlasů). Druhé místo obsadili dva kandidáti. Též levicový Miloš Zeman a pravicovější Jan Fischer. Na třetím místě se umísil kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ostatní uchazeči o prezidentský úřad dostali zanedbatelné počty hlasů. Za povšimnutí stojí výsledek Přemysla Sobotky, kandidáta ODS, který dostal jen 11 hlasů, a to i přesto, že na Ročově má ODS svoje Místní sdružení ODS Ročov. Lze ale říci, že výsledky všech kandidátů takřka odpovídaly výsledkům celostátním, i když se některá pořadí proházela, ovšem ne významně.

Kandidát

3

2

46

Do druhého kola na celostátní úrovni postoupili Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. I na Ročově dostali hodně hlasů. Druhé kolo volby se uskutečnilo za 14 dní od prvního, tj. 25. a 26. ledna t. r. Účast byla o něco nižší. Za naše tři okrsky 65,95 %. Což čítá 306 občanů (300 platných hlasů), nepřišlo 158 možných voličů. Ale i tak byla velmi dobrá. V okrsku Ročov vyhrál s převahou 54 hlasů Miloš Zeman, na Břínkově dostal jednou tolik hlasů než protikandidát. V Úlovicích vyhrál Karel Schwarzenberg (o 4 hlasy). Celkem byl rozdíl rovných 60 hlasů. Jak na Ročově, tak na celostátní úrovni vyhrál druhé kolo prezidentských voleb Miloš Zeman a stal se prvním přímo zvoleným prezidentem České republiky.

Kandidát

Ročov