Volby do PSPČR 2010, aneb povolební kočkopes

Opět po čtyřech letech jsme měli možnost jít k volbám a zvolit si své zástupce do Poslanecké sněmovny. Volební účast v Ročově (s přidruženými obcemi Úlovicemi a Břínkovem) překročila o pár procentních bodů celostátní účast. K volebním urnám přišlo 65,08% z 461 voličů našich tří obcí. První skončila ČSSD (84 hlasů, 28,09 %), druhá ODS (66 hlasů, 22,07 %), třetí KSČM (38 hlasů, 12,70 %) a pětiprocentní hranici by v naší obci překročily ještě tři strany v následujícím pořadí: TOP09, VV a Suverenita. Nejvíce preferenčních hlasů dostal MUDr. Záhorský (16, ODS) a o jeden méně Mgr. Čermák (15, ČSSD). Ani jeden se do Poslanecké sněmovny neprobojoval.

Náš kraj bude zastupovat celkem 14 poslanců v tomto složení: 5 sociálních demokratů, 3 občanští demokraté a po dvou komunisté, zástupci TOP09 a VV. Podobně skončily výsledky v celé České republice, s tím rozdílem, že v našem kraji je poměr mezi pravicí a levicí vyrovnaný, na celostátní úrovni disponuje pravice pohodlnou většinou 118 poslanců z dvousetčlenné Poslanecké sněmovny.

Je to neúspěch české levice. Příčin je mnoho. Od malého zastoupení mladých lidí na kandidátních listinách na volitelných místech, démonizování Jiřího Paroubka (přitom dostal 18 518 preferenčních hlasů), přes strašení komunisty a konče Řeckem a státním bankrotem (veřejný dluh ČR je cca 36,50 % vůči HDP, což je z Evropy jeden z nejnižších, Mezinárodní měnový fond předpokládá, že v letošním roce bude veřejný dluh Řecka 129,5 % k HDP. V Řecku do roku 2009 byla u moci Karamanlisova pravicová vláda. Teď Řeky od kolapsu zachraňuje levicová vláda Jorgose Papandrea.)

Dnes vidíme, že program populistické strany Věci veřejné nebude ani zdaleka naplněn (od zrušení zdravotnických poplatků, sloučení zdravotních pojišťoven, přes některá protikorupční opatření, sloučení ministerstev a konče u převedení 10 miliard z Ministerstva obrany do školství). Při vzpomínce na klip Přemluv bábu, kde herci Issová a Mádl apelují na mladé lidi, aby přemluvili své prarodiče, že místo levice mají volit pravici, člověku až mrazí. Pokud tak někteří mladí (ale i jejich prarodiče) lidé skutečně učinili, teď budou sklízet, co zaseli. Školné až 10 000 Kč na veřejných vysokých školách, což povede tomu, že méně majetní nebudou moci poslat své, ač leckdy nadané, studenty na vysokou školu. Zde jako argument zaznívá, že se nebude platit „na dřevo“, ale tzv. odloženě, po skončení studia. Místo, aby mladý vysokoškolsky vzdělaný člověk zakládal rodinu, hledal si bydlení, tak bude muset splácet dluh. A zapomíná se na to, že i dnes studium stojí až 10 tisíc korun měsíčně.

Rodící se vládní trojkoalice pravděpodobně převezme závěry tzv. Bezděkovy komise, které mají reformovat náš důchodový systém. Členové této komise jsou zejména zástupci penzijních fondů, kteří nehledí na zájmy občanů, ale svých firem, neb hlavním cílem každé firmy je zisk. V jednom z návrhů je, aby se pojistné snížilo o 5 % a pojistné stropy se snížily, nově tak, aby lidé, kteří vydělávají více než 70 tisíc, neplatili z částky přesahující, žádné pojistné (to znamená, že bohatí budou ještě více bohatí). Další 3 % se mají přelít na soukromé penzijní fondy (zde pozor na různé tunelářské vykuky). Aby se výpadek příjmů důchodového účtu srovnal, mělo by se v souladu s tímto návrhem vybírat vyšší DPH, což zdraží potraviny, léky, cestovné, vodné a stočné aj. Tím si budou i důchodci přispívat na svůj důchod a tento výpadek zaplatí úplně všichni.

Destrukce sociálního státu nahrává extremistickým pravicovým a levicovým stranám, což se v minulosti několikrát potvrdilo.

Jsem zvědavý jakého kočkopsa nám tahle rodící se vláda politických dinosaurů (pan Nečas je ve vrcholné politice 18 let), přeběhlíků (pan Schwarzenberg přes ODA, US-DEU, SZ, zakotvil v TOP09) a politických populistů (pan John – co z programu relevantně splní?) připraví.