stred

Rozhovor s Pavlem Csonkou

Pavel Csonka:

„Do roka vzniknou v Lounech dvě parkoviště! Za nás mluví práce. Zatímco ODS zrušila špitál, zařízla lékaře, já do města přivedl zubaře“

Pravicové strany v Lounech zrušily špitál a zařízly lékaře. My jako ČSSD oživili alespoň zubaře. To řekl v rozhovoru pro Moje Louny opoziční zastupitel Pavel Csonka (ČSSD). Proč chce zpět svoz odpadu jednou za 14 dní? A na co se mohou občané těšit, zvítězí-li jeho tým?

V současném zastupitelstvu jste v opozici. Vy sám říkáte v "aktivní opozici". Podařilo se vám něco za uplynulé volební jako aktivní opozici ovlivnit? Je něco zásadního, na co můžete být pyšní?

Zachránili jsme Daliborku – nejstarší dům v centru Loun. Právní zástupce města by jej nechal prodat v dražbě, jak uvedl ve vyjádření k žalobě, bez vědomí zastupitelstva za tiché podpory vedení města. Prosazovali jsme navýšení platů zaměstnanců v sociálních službách v přímé péči o 10 procent. Podařilo se díky nám zastřešit některé zastávky MHD. A pyšní jsme i na to, že jsme město učinili transparentnějším. Zprůhlednili jsme a zpřehlednili smlouvy, odborně řečeno jsme se zasadili o pasportizaci smluv. Koalici se do toho příliš nechtělo, ale nakonec se to po dvou letech povedlo. Kdokoli z občanů se tak může díky nám přesvědčit, kolik peněz a komu jde z obecní kasy, kterou každý občan Loun naplňuje tím, že pracuje a odvádí daně.

Tak se veřejnost mohla mimo jiné dozvědět, že někdejší zastupitel za ODS Josef Klesal si z Loun udělal dojnou krávu. Podle smlouvy, kterou má jeho firma s městem, si pronajímá Barokní špitál včetně minigolfu za zhruba 34 tisíc korun ročně! A takto laciný nájem má po dobu 50 let, byť jsme na jednání zastupitelstva na tento problém upozorňovali. A není jediným protěžovaným podnikatelem. Jako řádný hospodář se město nechová ani v případě pronájmu lounského výstaviště. Je snad nájem 200 -300 tisíc korun ročně pro firmu z Chabařovic s miliónovými zisky z jedné výstavy pro město výhodný, neřekl bych. Tyto příklady nejsou vzorem férového přístupu k podnikatelům a živnostníkům. Bohužel tuto neférovost podporuje současné vedení v čele s panem Šabatou. Pokud by město řídila ČSSD, nájem na výstavišti by byl minimálně vyšší, popřípadě by areál provozovalo Město Louny, protože bychom díky tomu získali peníze na stavbu nových parkovacích míst, po kterých Louňané tolik volají a vedení radnice je asi neslyší. No a abych nezapomněl, tak posledním naším úspěchem bylo pozastavení prodeje pozemku za Lidlem, neboť prodejní cena byla naprosto neadekvátní cenám v čase a místě obvyklé. Toto se skutečně potvrdilo novým znaleckým posudkem, který na místo 890.000,- Kč stanovil cenu na 1.900.000,-Kč. Tedy tomu říkám chovat se jako řádný hospodář!

Byl jste velmi kritický směrem ke starostovi Radovanu Šabatovi v případu tzv. Zrušení on-line vysílání z Městského zastupitelstva. Osobně mi to připadalo tak trošku jako hon na čarodějnice a to nejen od vás. Opravdu t.č. nemocný starosta rozhodl o zrušení vysílání? Nějak se mi to nezdá...

Nemocný, a proto podle zaměstnanců pobíhal na úřadě? Chodil na jednání Rady města i hlasoval, jak je možno zjistit dle zápisů z jednání Rady města. Dokonce jsem s ním na úřadě i osobně mluvil, a tudíž jsem v té době žil v domnění, že starosta je již v práci. Nevím, jak nastavené měl tedy pan starosta vycházky, ale musel je mít nastaveny velmi široce, jak by dosvědčili někteří úředníci, kteří ho viděli. Víte, taky jsem byl v pracovní neschopnosti a netroufl jsem si dobu vycházek porušit. Ptal jsem se na úřadě a bylo mi řečeno, že je to na výslovné přání pana starosty Šabaty. Takže Vaše osobní pocity, že šlo o hon na čarodějnice nepovažuji za adekvátní dané situaci. Pravda je taková, že se pan Šabata po nemoci spíše obával veřejně řídit jednání zastupitelstva.

Co vaše práce Krajského zastupitele? Louňáky by asi nejvíce zajímalo, jak konkrétně z této pozice můžete být městu prospěšný.

Dovolím si vás opravit. Ne že můžu, ale už dokonce jsem jako krajský zastupitel městu prospěšný. Naprostou většinu Louňáků štve, že ODS v Lounech zlikvidovala plnohodnotnou nemocnici, a oni musejí dojíždět do Žatce, Slaného či na Kladno. Pravicové strany ODS, TOP 09 v Lounech pro zdraví občanů neudělaly ale lautr nic. Naopak. Zrušily špitál, zařízly lékaře. My jako ČSSD oživili alespoň zubaře. Byl jsem to totiž já, Pavel Csonka, kdo na kraji pro Louny nastartoval dlouhá jednání a získal podporu celého zastupitelstva pro prostory, v němž vzniká zubní klinika – „Vaše zubní centrum“. Mým přáním je, aby odborných lékařů se svou praxí bylo v Lounech víc. Pro teď jsem ale rád, že se nám povedlo získat tuto společnost pro Louňáky. Jako problém vidím, že současná koalice nehodlá s opozicí spolupracovat až na některé výjimky, přesahující rámec volebního období či ,když jim „ teče do bot“. Prostě komunikace je neprosto mizerná, dokonce jsem slyšel od některých koaličních zastupitelů, že by se s námi (opozičními zastupiteli) neměli vůbec bavit, což mně osobně připadá naprosto nesmyslné, když společně máme pracovat pro občany našeho města.

Je něco co stávající koalici, která má většinu a své lidi v Městské radě máte opravdu za zlé?

Nelíbí se nám neférové podmínky pro živnostníky a podnikatele, pro schopné Louňáky, kteří by se rádi živili tím, co umí, ale nejsou vyvolenými. Obecně se nám nelíbí způsob jednání zastupitelstva, kdy koalice jen s velkou nechutí podpoří zlomek našich návrhů pro zlepšení života v Lounech jen proto, že jsme opozice. Vždyť i zveřejnění smluv neustále prodlužovali až na dva roky. Za velký problém hraničící s trestní odpovědností považujeme zejména prošustrované peníze, které byly vyplaceny bývalé ředitelce mateřinky paní Hajmové, a to ve formě finanční odměny namísto dohody o narovnání. Minimálně muselo město navíc zaplatit odvody na sociální a zdravotní pojištění. Pro náš návrh, který podpořila celá opozice o tom, aby škodu viníci uhradili, nikdo z koalice nehlasoval, i když z koaličních kuloárů mi bylo řečeno, že  sice máme pravdu, ale nikdy to neprohlasujeme. Za zlé také považuji, že město nevyužívá plně všech dotačních titulů, jako např. poslední dotace z MPSV s 5 % spoluúčastí v minimální hodnotě 1 milion korun město Louny také nevyužilo.

Co váš nový program? Většinou, v obecně rovině, jsou to "jen řeči". Vypíchněte prosím několik, konkrétních a konkrétně měřitelných cílů, které hodláte realizovat.

Pokud jste v koalici a město vedete, pak ten program prosazujete. My jsme ovšem v opozici, tudíž logicky máme omezené možnosti. A je tedy obrovským úspěchem, že se nám jako ČSSD v Lounech podařilo prosadit něco z programu. Jestliže nám ale voliči dají zelenou a budou chtít, abychom město spravovali my, okamžitě začneme s budováním nových parkovacích míst. Protože to je pro Louňáky velký problém. Je čím dál víc aut a nová parkoviště současné vedení reprezentované panem Šabatou nestaví. A to dokonce přesto, že jsme na jednání zastupitelstva navrhli vytipované plochy, kde a jak parkovací místa budovat. Takže jasně měřitelný cíl? Pokud voliči zvolí v Lounech do vedení radnice ČSSD, do roka vzniknou dvě nová parkoviště. Pokusíme se přivést alespoň dalšího odborného lékaře se specializací urologie a opthalmologie. A budeme se chovat jako řádný hospodář tak, aby bylo na opravy silnic, chodníků, parkovišť či hřišť a to tím, že zvýšíme pořadateli výstav na lounském výstavišti pronájem, nebo jej budeme provozovat samy. A obecně nastavíme férové podmínky pro živnostníky a podnikatele. A pokud se nám podaří zvýšit příjmy do obecní kasy, pak to určitě pocítí i všichni Louňané. Jak? Kupříkladu jim ušetříme peníze za svoz komunálního odpadu. Prostě to zaplatí obec. Bez výjimky a zvýhodnění jedné skupiny nad druhou. Ovšem jak říkám, musí se nám povést příjmy do obecní pokladny zvýšit.  V každém případě však vrátíme zpět možnost svozu komunálního odpadu 1x za 14 dnů, kdy toto zrušení naštvalo seniory, kteří poctivě třídili odpad, a nyní tuto motivaci ztratili. A velkým cílem je posílení Městské policie a spolupráce s Policií ČR k eliminaci protiprávních jednání zejména v oblastech jako je Tyršák a podobně. Nesmím zapomenout ani na studii protipovodňových opatření pro Louny, abychom co nejevíce pomohli našim zahrádkářům. Ale zásadním momentem je, aby lidé volili ČSSD jako kompletní kandidátku.

Na vaše mítinku (restaurace Na Letňáku) byly na fotografiích z vašeho FB profilu vidět známé tváře. Kdo kromě vás bude vaším volebním tahounem?

Kandidátku připravoval výbor místní organizace a po konzultacích se členy místní organizace předložil ke schválení jako celek. Snažili jsme se postavit kandidátku jen a jen z kvalitních lidí, kdy každý vzhledem ke své profesi či odbornosti má co nabídnout našim občanům. Tedy i kandidát na 10, 15,20 či 29 místě má skutečně co nabídnout. Je pravdou, že na 20. místě máme opět Vláďu Emingra – pediatra, který byl skokanem posledních voleb. O mandát zastupitele se však uchází i kandidáti z oblasti školství, sportu, kultury, sociální péče, bezpečnosti, energetiky a ekonomie.

Otázka na závěr, pro všechny stejná: S kým byste ŠLI (nikoliv nešli) do případné povolební koalice?

Vím, že to je otřepaná fráze a lidi ji neradi slyší. Ale nejdřív musí voliči rozdat karty, aby hráči věděli, s čím hrají. Když tohle nevíme, je to o spekulacích. Nevylučuji spolupráci s nikým. Hodně záleží na lidech, kteří získají mandát zastupitele, s kterými se dá poctivě pracovat a ne zametat průšvihy pod stůl, jako bylo dosud zvykem. Důležitý bude moment, na čem se s partnery shodneme. Čím víc shod, tím vyšší pravděpodobnost spolupráce.

Síla, která Louny rozhýbá. Jsme silný tým osobnosti ze všech oblastí.

Foceno pro kampaň 2018. Foto: Kristýna Junková